Het Zuivere Licht logo

Holistische praktijk

Emotional Freedom Techniques

Emotional Freedom Techniques (EFT)

In mijn praktijk, het Zuivere Licht, gebruik ik soms EFT ter ondersteuning van de kinesiologische behandeling.

Ontstaan van EFT

Aan het ontstaan van EFT liggen zowel 5000 jaar oude kennis uit de Chinese geneeskunde als recentere ontdekkingen ten grondslag. Vanuit de Oosterse geneeskunde zijn meridianen en vormen van genezing door stimulatie van de meridianen bekend, zoals acupunctuur en shiatsu. EFT maakt net zoals acupunctuur en acupressuur gebruik van een aantal eindpunten op de veertien hoofdmeridianen.

De Amerikaanse psychiater Roger Callahan is de grondlegger van de voorloper van EFT. Hij ontdekte de werking van het kloppen van de meridiaanpunten en noemde zijn techniek TFT

(Touch Field Therapy) Callahan ontwikkelde protocollen voor elk specifiek probleem en hanteerde bepaalde volgordes bij het kloppen Gary Craig volgde een TFT training bij Callahan en ontwikkelde daaruit een eenvoudige klopmethode waarbij alle belangrijke meridiaanpunten gebruikt worden. Hij noemde deze methode EFT.

Wat is EFT?

De Emotional Freedom Techniques, is een effectieve en snelle methode om anderen te helpen vrij te zijn in emoties. Met EFT kun je beperkende gevoelens, overtuigingen, en klachten oplossen of neutraliseren.

EFT gaat er van uit dat een negatieve emotie een verstoring is in het energiesysteem van het lichaam. Gedachten, ervaringen of herinneringen veroorzaken zo'n verstoring en dat levert vervolgens een bepaald gevoel op.

Het toepassen van EFT corrigeert de verstoring in het energiesysteem, je ontstoort het als het ware. Deze correctie wordt gedaan door op een aantal meridiaanpunten van het lichaam te kloppen. Tegelijkertijd wordt de negatieve emotie benoemt, zodat je er tijdens het kloppen op afgestemd blijft. Door deze combinatie wordt de negatieve emotie opgelost of verzacht. De herinnering aan de gebeurtenis of de gedachte zelf blijft, het roept alleen niet langer de negatieve emotie op.

Hetzelfde principe werkt bij veel  lichamelijke klachten. Emoties spelen vaak een rol bij lichamelijke klachten en ziektes. Ze bepalen mede hoe je met de klachten om gaat, de mate van last die je er van hebt en ook welke klachten je juist hebt. Met behulp van EFT kunnen klachten verminderen en de manier waarop je er mee omgaat voor jezelf verbeteren.

Deze simpele technieken hebben een sterke invloed in bepaalde hersengebieden en vermindert in die gebieden de te hoge prikkelactiviteit. Het verwijdert de negatieve lading van belastende herinneringen.